A Kmetrokonság és a kmet nemzetség felkutatásáért

A Kmet név jelentéseire egy bolgár származású kolleganőm hívta fel a figyelmemet. Azt követően rengeteg találkozásom volt olyan emberekkel és helyszínekkel, ahol a nyomok megvoltak és egyik igazolta a másikat.

Felmerült bennem a nagy kérdés, hogy a Kmet(.)ek család vagy nemzetség-e. És a válaszom, hogy bizony többről van itt szó, mint egy családról. Ennek bizonyítékait sorra tárom fel. A Kmet név mint anyagtömegekben a nyomjelző (pl. festékek vagy izotópok) időkön és földrészeken át vezet bennünket. Olvasmányos történelem kerekedik ki belőle, mint a régmúlt krónikái, megélt történések leírásai. Ezen felül még történelmi tanulságokat is nyerhetünk a kutatásokból, eredményekből.

A 2000-es évek elején „Kmetrokonsag” Fórumot hoztunk létre az Iwiw-en. Ez most már a honlapon fog tovább élni. Levelet tettem közzé, melyben kutatásaimról és a jövőbeli célokról számoltam be – leszögezve, hogy mindenki rokon, akinek nevében a „Kmet” betűcsoport megtalálható. És ezúton is minden rokon, hivatásos kutató, érdeklődő közreműködését kérem és várom, – akár családi, akár távlatosabb információról van szó.

A közzétett levelem egy részét itt megismétlem:

„Mindannyiótok segítségét kérem az alábbiakban:

-          Mindenki gyűjtse össze a saját közeli rokonainak adatait: az élőkét és a már elhalt ismert felmenőkét – családfa vagy kis család leírásban, első sorban az alábbi adatokat: név, születési hely, születési dátum, anyja neve, gyermekei (ugyanezen adatokkal), foglalkozás és esetleges különleges adatokkal (pl. valamilyen hírnév, rang, esemény). A listát interneten vagy postán is elküldhetitek. Az élők vonatkozásában jó lenne a lakcím, telefonszám vagy egyéb megtalálhatóságra vonatkozó adat is.
-          Kérném az írásos (anyakönyvi), okirati, helytörténeti források megjelölését is, ha tudtok ilyenről.
-          Szájhagyományon alapuló, pl. családi legendárium is érdekel.

Céljaim, terveim:

-          egy nagy családi térkép elkészítése,
-          a hírességek rövid monográfiája,
-          a családhoz fűződő történeti érdekességek, összefüggések feltárása,
-          a nevekkel kapcsolatos értelmezések, összefüggések,
-          minden egyéb, amit a kutatás felszínre hoz,
-          esetleg egy nagy „Kmetrokonság” találkozó megszervezése.

Kérem közreműködéseteket. Én mindent meg fogok tenni, hogy mindenkinek megelégedésére váljék az együttműködés és valamennyien gazdagodjunk a közösség ereje által.”